2020-01-23 13:32:13• hírek • Erdélysport.hu

Felfüggesztették a világszervezet erdélyi elnökét!

Egyre csak gyűlnek a sötét felhők a súlyemelő sport feje fölött! Romániában és nemzetközi szinten egyaránt.
 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megerősítette ugyanis, hogy a B teszt is tiltott teljesítménynövelő szerek használatát mutatta ki négy román súlyemelő szervezetében. Ennél azonban értelemszerűen sokkal inkább rázta meg alapjaiban a sportágat a hír, hogy a Nemzetközi Súlyemelős Szövetség (IWF) szerda este ideiglenesen felfüggesztette tetszéségéből erdélyi származású elnökét, dr. Aján Tamást! A két ügy pedig a jelek szerint nemcsak a földrajzi kapcsolatok miatt függ szorosan össze…

A nemzetközi botrányt a német közszolgálati televízió, az ARD robbantotta ki még január elején. A német újságírók megdöbbentő információkat tártak a nyilvánosság elé azzal kapcsolatban, milyen súlyos méreteket öltött a doppingolás a nemzetközi súlyemelésben!

Az oknyomozó riportban rejtett kamera alkalmazásával megszólítják például a moldovai súlyemelő válogatott csapatorvosát, aki elmeséli, hogy hasonmások által produkált vizeletmintát adnak át az ellenőröknek. „Persze alaposan meg kell fizetni azért, hogy az ellenőrök ne nézzék meg szigorún a személy azonosságát az útlevélben”, magyarázza Dorin Balmus, nem tudván, hogy újságírókkal beszél, akik mindent rögzítenek.

Ugyanezzel a módszerrel szólították meg a thaiföldi Rattikan Gulnoit, aki előbb „államtitokként” emlegeti a szisztematikus doppingolási eljárást. Majd kissé megengedve elmagyarázza az „európai tehetségek menedzsereinek”, hogy több fajta szert is használnak. Az egyik már 24 órával később sem mutatható ki. A másik hatékonyabb, de azt 3 napig még ki lehet mutatni. „Olyan szakállam és bajuszom nőtt tőle, mint a férfiaknak”, mondja az olimpiai bronzérmes egykori súlyemelő, majd mosolyogva teszi hozzá: talán ő az egyedüli thaiföldi súlyemelő, aki soha nem bukott le. Ő maga 18 éves korában kezdett el doppingolni, de általában 13 évesen kezdik teletömni anabolikus szteroidokkal a gyerekeket…Bronzérmes úgy lett, hogy az előtte végzőtől utólag elvették az érmet – doppingolás miatt.

Az ARD nyomozóinak a kölni dopping-laboratórium vezetője megerősítette, a biológiai útlevél és DNS-vizsgálatok alkalmazásával sok esetben derült ki, bizony nem a sportolótól, hanem egy másik személytől származik a vizeletminta…



De a németek fényt derítettek arra is, hogy a 2008 és 2017 közötti világversenyek 453 érmese közül 204-et soha nem ellenőriztek abban a periódusban, amikor a legnagyobb a tiltott teljesítménynövelő szerek használata: a felkészülési időszakban. Az orosz súlyemelők kétharmadára igaz a megállapítás, de hasonló a helyzet a fehérorosz és a kazah sportolók esetében is.

A riportfilm rámutat, hogy az IWF kizárólag a Magyar Doppingellenes Csoporttal, a HunADA-val működik együtt. A világszervezett által kért doppingellenőrzések 77%-át végezte el a kis magyar csapat. Ők végzik a vizsgálatokat és ők adják az ellenőröket is. Kivételt képez ez alól a 2015-ös houstoni világbajnokság, ahol a rendező amerikaiak kiharcolták maguknak a jogot, hogy az ő ügynökségük, a USADA végezhesse a doppingellenőrzést. Az eredmény? Huszonnégy doppingesetet lepleztek le. Annyit, amennyit soha korábban egyetlen versenyen sem!

Az ARD továbbá azt is állítja, legkevesebb 5,5 millió dollár tűnt el az elmúlt években az IWF könyveléséből….

Mindez miként lehetséges? A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke 2000 óta dr. Aján Tamás. Aki erdélyi örmény család gyermekeként született 1939-ben Szamosújváron. Szüleivel a második világháború kitörésekor hagyta el Erdélyt és költözött Magyarországra. Aján 1986-ban lett a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, majd főtitkára, aztán a nemzetközi sportdiplomáciában is egyre feljebb lépett a ranglétrán. Az IWF élén eddig négyszer választották újra, legutóbb 2017-ben. Akkor azt mondta, ez az utolsó mandátuma…

A 80 éves sportdiplomatát szerda este az IWF Katar fővárosában, Dohában megtartott válságértekezletén 90 napra felfüggesztették elnöki tisztségéből. Addig Ursula Papandrea alelnök, az Amerikai Súlyemelő Szövetség elnöke veszi át. Neki kell lefolytatni a vizsgálatot a kirobbant dopping-és korrupciós ügyben.

Aján szerint pedig mindez csupán a bejelentett visszavonulása miatt kirobbanó hatalmi harc következménye…



És akkor térjünk vissza a román sportolókra. A 2012-es londoni olimpián ezüstérmes Roxana Cocos (fotó középen), a bronzérmes Razvan Martin (fotó lent), továbbá Gabriel Sincraian és Florin Croitoru még az ötkarikás játékokon produkált mintáit ellenőrizték újra. A két sportoló búcsút vehet érmeitől, ám az sem kizárt, hogy a teljes román súlyemelés búcsút inthet a tokiói olimpiától. Az IWF korábban már kilenc országgal szemben alkalmazott egy éves felfüggesztést!

Végezetül egy utolsó adalék: az ARD szerint az általuk bemutatott titkos dokumentumok nagy része évek óta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság számára is ismertek. Ahol a szamosújvári születésű dr. Aján Tamás tiszteletbeli tag...


További erdélyi sporthírekért keresse fel az Erdélysport.hu oldalát!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: